Ben jij op zoek naar een supervisor die oog heeft voor jouw sterke kanten, samen met jou oplossingsgericht aan de slag gaat, over de nodige ervaring beschikt, een frisse blik heeft en gelooft in de kracht van het ‘samen leren’; dus zich ook door jou wil laten inspireren? Dan zouden we best eens een goede match kunnen zijn! Vanuit mijn praktijk – Jeroen Heijne – geef ik supervisie aan orthopedagogen, kinder- en jeugdpsychologen en aan andere professionals (HBO en WO) die zich met supervisie verder willen bekwamen in hun vak en/of supervisie willen voor hun opleiding of registratie.

Een supervisietraject
Het doel van de supervisie is het vergroten van beroepsbekwaamheid en het verbeteren van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Supervisie wordt hiermee afgebakend van andere vormen van begeleiding, zoals coaching, therapie, collegiale intervisie, functioneringsgesprekken, training en werkbegeleiding. Supervisie is zowel individueel als in een groep (maximaal 3 personen) mogelijk. De duur en frequentie van de supervisie sessies zijn afhankelijk van de (her-) registratie die je wilt behalen. De vorm van de supervisie laat ik uiteraard aansluiten bij jouw (opleidings-) wensen.
Voor wie
Zowel (school-) psychologen en orthopedagogen die bezig zijn met een opleiding of registratietraject (of die willen investeren in de kwaliteit van hun beroepsuitoefening) kunnen zich hiervoor aanmelden. Voor de volgende registratietrajecten wordt de supervisie geaccrediteerd:
- NVO Basisorthopedagoog (her-) registratie
- NVO Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD)
- NVO Orthopedagoog-Generalist (her-) registratie
- Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP
- SKJ (her-) registratie master-orthopedagogen en -psychologen
- SKJ Post-Master Orthopedagoog / Psycholoog (her-) registratie
Inhoudelijk
Binnen de supervisie staat het reflecteren op je eigen houding en ontwikkeling als professional in je huidige werksituatie centraal. In de eerste supervisie sessies zal er aandacht zijn voor het opstellen van jouw persoonlijke leerdoelen. Vervolgens is er volop de ruimte om te reflecteren op jouw professionele houding, waarbij de vorm van de supervisie altijd wordt afgestemd op jouw leerstijl. Tijdens het traject zullen meerdere evaluatiemomenten plaatsvinden. Systematische oefening in reflectie leidt ertoe dat je steeds beter staat bent het reflecteren in alledaagse praktijk zelfstandig toe te passen. Er worden verschillende werkvormen ingezet. In de groepssupervisie leren de supervisanten ook van elkaar en zien ze ook waar anderen tegenaan lopen in hun praktijk. Er is expliciet aandacht voor het werken volgens de beroepscode.
Verantwoordelijkheden
De supervisant is verantwoordelijk voor het eigen leerproces. Dat betekent dat de supervisant telkens eigen inbreng heeft, en na elke bijeenkomst tijdig het reflectieverslag stuurt. Er wordt actieve deelname verwacht aan de supervisiebijeenkomsten, zowel met betrekking tot de eigen inbreng als die van anderen in het geval van groepssupervisie.
Evaluatie en beoordeling
Tijdens de derde bijeenkomst vindt er een korte evaluatie plaats, waarin we kijken of er voldoende vertrouwen is om samen het supervisietraject vorm te geven. Regelmatig en minimaal drie keer tijdens het traject vindt er een evaluatie plaats over de supervisie tot op dat moment. Er vindt eventuele bijstelling van streefdoelen plaats en ingeschat of en in welke mate deze haalbaar zijn tijdens dit supervisietraject. Aan het eind vindt er ook een beoordeling plaats.
Praktische zaken
De supervisie wordt gegeven in mijn praktijk in Aalsmeer. In de eerste bijeenkomst wordt het supervisiecontract besproken en ondertekend door de supervisor en de supervisant. De supervisant schrijft ter voorbereiding een inbreng met een vraag en bepaalt de agenda. Na iedere sessie schrijft de supervisant een reflectieverslag. Deze beide verslagen vormen een vast onderdeel in de supervisie. Aan het einde van het supervisietraject is er een eindevaluatie en beoordeling van het supervisieproces.
Duur
Omdat er een hoge standaard in kwaliteit wordt nagestreefd, worden de richtlijnen voor NVO supervisie en die van de beroepsvereniging LVSC gevolgd. Op basis hiervan wordt de supervisie op de volgende manier georganiseerd:
- De duur van een supervisietraject ligt tussen de 20 en 50 uur. De duur is afhankelijk van de eisen van de (her-) registratie van NVO, NIP of SKJ.
- De looptijd van een supervisietraject is maximaal 2 jaar,
- Supervisie kan individueel, met z’n tweeën of in een groepje van maximaal drie personen worden gedaan.
- Een compleet supervisietraject bestaat uit minstens 10 bijeenkomsten en vindt elke 2 à 3 weken plaats.
- Een supervisiebijeenkomst duurt minstens 1 uur voor individuele supervisie. Een uur supervisie bestaat uit 45 minuten face-to-face contact en 15 minuten voorbereidingstijd.. Bij duo’s en triades wordt er 1 ½ tot 2 uur per bijeenkomst aan directe tijd besteed.
Combinaties
Mocht de supervisie voor meerdere doelen gelden (bv. een combinatie van OG, SKJ, BAPD, ST etc.) dan worden eventuele extra werkzaamheden hieruit voortvloeiend in rekening gebracht. Bv. het beoordelen van uitgebreide casuïstiek.
Online supervisie
Door de corona maatregelen heb ik veel ervaring opgedaan met het geven van online supervisie. Naast de behandelingen aan ouders die ik online geef, bied ik nu ook vaak online supervisie aan. Dit kan afgewisseld worden met live contact, maar ook een volledig online traject behoort tot de mogelijkheden.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de kosten en/of de beschikbaarheid? Bel me dan gerust op (0297) 784939 of neem contact op via het contactformulier op mijn website. Lees vooral ook wat meer informatie in deze brochure over de NVO en supervisie.