Sinds de uitbraak van Corona worden er vanuit de overheid adviezen gegeven en stelt het RIVM richtlijnen op. We horen telkens dat we afstand moeten houden, beter thuis kunnen blijven en ondernemers wordt gevraagd om na te denken over “Het Nieuwe Werken” in een anderhalve meter samenleving. Dat geldt voor kappers, fysiotherapeuten, tandartsen en dus ook voor orthopedagogen, psychologen, psychotherapeuten en systeemtherapeuten.
Ook ik heb in de afgelopen periode de nodige maatregelen getroffen om de hulpverlening zo goed mogelijk te kunnen voortzetten. Het belangrijkste uitgangspunt is om de zorg waar mogelijk (!) ‘op afstand’ te organiseren. In veel situaties is beeldbellen (video-bellen) een prima alternatief dat past binnen “Het Nieuwe” werken, waarmee de zorg in elk geval doorgang kan vinden.
Enkele voorbereidingen
Ik werk met Zoom voor het video-bellen. Dit is een programma dat je hier rechtstreeks kunt downloaden voor het gebruik op je vaste desktop computer of laptop. Zorg er voor dat je het programma alvast op je computer hebt geïnstalleerd voor de afspraak. Wil je Zoom liever gebruiken op je tablet of mobiele telefoon? Download het dan vanuit de App Store (Apple) of Google Play (Android). Als je klikt op de afspraak die je van mij per mail ontvangt, wordt het programma automatisch gedownload.
Internetverbinding
Zorg ervoor dat je een goede internetverbinding hebt en dat je geen andere programma’s open hebt staan. Neem plaats voor de camera en zorg dat je op goede afstand zit. Niet te ver weg en niet te dicht bij. Een goede richtlijn is dat je jezelf kunt zien zoals je op een pasfoto staat (van bovenkant hoofd tot ongeveer borsthoogte). Zorg ervoor dat je 5 minuten van tevoren klaar zit, dat je iets te drinken bij de hand hebt en dat je naar het toilet bent geweest. Als de verbinding onverhoopt wordt verbroken dan probeer ik je (of een van de gezinsleden) te bellen. Mocht het niet lukken om binnen 15 minuten weer terug te zijn in de sessie, dan maken we een nieuwe afspraak.
De ruimte
Zorg ervoor dat je in ruimte zit met voldoende licht en waar je rustig en serieus kunt praten zonder dat je afgeleid wordt. Het heeft dus ook echt de voorkeur om de sessie te doen vanaf een computer, een laptop of een tablet zonder tussenkomst van WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram of andere berichten die vaak op mobiele telefoons in beeld verschijnen.
Gezinsgesprek
Het voeren van een gesprek via Microsoft Teams kan met maximaal twee mensen voor de camera. Dit kan dus prima met ouders of stellen. Bij gezinsgesprekken (meer dan twee gezinsleden) is het mogelijk en zelfs heel wenselijk dat de kinderen met een eigen account – vanaf een andere computer – inloggen bij de sessie. Zo kunnen we zelfs met het hele gezin – op afstand – in één sessie met elkaar praten.
Digitale communicatie
Praten via een beeldscherm is veel moeilijker dan in het echte leven (hoewel veel tieners dat niet met me eens zullen zijn). Voordat ik ga praten, noem ik de naam van de persoon tegen wie ik praat. Ik spreek langzamer en benoem non-verbale signalen veel vaker dan in live therapie. Vanachter een beeldscherm vind ik het lastiger de betekenis van de lichaamssignalen te in te schatten. Dus check ik het vaker door bijvoorbeeld na te vragen hoe je je voelt, wat je precies bedoelt of “dat het klopt dat ik merk dat….”.