Kinderen en jongeren hebben in hun leven te maken met professionals. Denk aan de leraren op school, de huisarts of een jongerenwerker. Niet altijd kennen zij elkaar. De verwijsindex zorgt ervoor dat deze professionals elkaar kunnen vinden als dat nodig is. Ze kunnen dan met elkaar overleggen en werken niet langs elkaar heen.
MULTIsignaal
Jeroen Heijne is aangesloten bij MULTIsignaal, de verwijsindex van regio Amsterdam. Wij zullen een ‘signaal afgeven’ als we zorgen hebben over uw kind. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat het heel slecht gaat. Het kan ook zijn dat er een gevoel bestaat dat uw kind even wat extra aandacht kan gebruiken. Het afgeven van een signaal gebeurt nooit zonder u daarover te informeren.
Hoe werkt de verwijsindex?
De professional noteert zijn (of haar) naam en functie in het systeem en zet daarbij dat hij (of zij) betrokken is bij uw kind. Als een andere professional ook een signaal afgeeft, ontstaat er een ‘match’. Er kan ook een match ontstaan met professionals die bij andere kinderen uit het gezin betrokken zijn. Na een match krijgen de professionals een berichtje met contactgegevens, zodat zij elkaar kunnen bellen en overleggen hoe zij uw kind het beste kunnen ondersteunen.
Wie gebruik de verwijsindex?
Professionals die werken met kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Denk aan leraren, leerplichtambtenaren, (huis)artsen, verloskundigen, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers, jeugdhulpverleners, medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin, de wijkteams en jeugdteams, Halt, de (jeugd)GGZ, de jeugdbescherming, Veilig Thuis en de kraamzorg.
Hoe worden ouders en jongeren betrokken?
Wanneer uw kind jonger is dan 16 jaar laat de professional aan u weten dat hij een signaal gaat afgeven. Vanaf 12 jaar vertelt hij het ook aan uw kind. Als uw kind 16 jaar is vertelt hij dit alleen aan uw kind.
Wat wordt er over uw kind genoteerd?
Van uw kind wordt alléén de naam, het adres en het BSN genoteerd. Dus géén informatie over wat er aan de hand is met uw kind of wat de zorgen zijn.
Hoe lang blijft een signaal staan?
Na maximaal twee jaar wordt het signaal automatisch gewist. Het kan ook korter zijn, wanneer de professional het signaal eerder verwijdert. Na het wissen blijft het signaal nog maximaal 5 jaar in het archief.
Landelijke verwijsindex
MULTIsignaal Regio Amsterdam is gekoppeld aan de landelijke verwijsindex. Dat betekent dat er ook matches kunnen ontstaan tussen professionals in verschillende regio’s. Bijvoorbeeld als uw kind in een andere stad of dorp naar school gaat.
Privacy en rechten
De privacy van uw kind is belangrijk. MULTIsignaal voldoet aan de wettelijke regels die de privacy van uw kind beschermen. De verwijsindex is alleen toegankelijk voor professionals die daarvoor bevoegd zijn. Een professional kan alleen zijn eigen signalen zien en de matches die daaruit voortkomen. U heeft het recht de gegevens van uw kind in de verwijsindex in te zien. Ook heeft u het recht om te weten waarom de professional een signaal heeft afgegeven. Als u en de professional het daar niet over eens kunnen worden, kunt u een bezwaar indienen bij de gemeente waar uw kind staat ingeschreven.
Meer informatie
Op www.verwijsindex.tv/ouders staat een filmpje waarin alles precies wordt uitgelegd. Informatie over de verwijsindex staat ook op www.multisignaal.nl.
Downloads
Meer informatie (voor jongeren)
Meer informatie (voor ouders)
Download flyer (voor jongeren)
Download flyer (voor ouders