Mensen zijn sociale wezens. Het gezin waarin we opgroei(d)en, onze familie, partner, kinderen, vrienden en collega’s hebben invloed op hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen en hoe we opgroeien. Kinderen en jeugdigen ontwikkelen zich in relatie tot hun omgeving en de mensen die belangrijk zijn. Als een kind of ander gezinslid psychische klachten krijgt, is dat van invloed op de omgeving (en omgekeerd). Mensen in de directe omgeving zijn meestal nauw betrokken en bereid om zich als mantelzorger op te stellen en er samen uit te komen.
Drie pijlers
Het aanbod van Jeroen Heijne is gebaseerd op drie belangrijke pijlers. Ten eerste is er een oprechte en geïnteresseerde houding ten opzichte van zowel het kind, de jeugdige als diens omgeving. Ten tweede richten we ons op het versterken van de relatie tussen het kind met de gezinsleden en belangrijke anderen die zich met elkaar verbonden weten. Tenslotte is er veel aandacht voor preventie van overbelasting van de naaste omgeving van het kind. Wij werken altijd systeemgericht. Dit betekent dat we samen met ouders en belangrijke anderen aan de slag gaan met de klachten en zorgen die er zijn. Want… een psychisch probleem heb je immers niet alleen.
Ons aanbod
Ons aanbod bestaat uit diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen tot 18 jaar. In sommige gevallen zijn dit individuele sessies, echter altijd ingebed in de context van de directe leefomgeving en leefgebieden (zoals gezin, school/werk, vriendengroep, vrijetijd). We bieden relatietherapie (volwassenen), gezinstherapie en familietherapie; dit zijn allemaal vormen van systeemtherapie. Waar nodig of gewenst vullen we dit aanbod aan met opvoedingsondersteuning, psycho-educatie en verschillende trainingen.
Onze kernwaarden
Onze kernwaarden zijn dat wij allen betere en sterkere mensen worden als wij een veilige haven en een zekere basis vinden in de armen van een liefdevolle ander. We streven naar een klimaat van inclusie, naar een omgeving die voor iedereen veilig voelt en waarin iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Een omgeving waarin iedereen de gelegenheid krijgt om betekenisvolle connecties met anderen aan te gaan. De liefdevolle band tussen partners, tussen ouders en kinderen, als ook tussen de andere gezinsleden, vormt de basis van een veilig gezinsleven, een gezondere maatschappij en een waarlijk menselijke toekomst voor ons allen. Een (of meer) langdurige liefdevolle relatie(s) is een geboorterecht van elk mens. Liefdevolle veiligheid en verbinding is noodzakelijk om op te groeien, te ontwikkelen en tegelijkertijd het allerbeste ‘medicijn’ tegen psychische klachten. Deze waarden zijn inherent aan de hechtingstheorie en de humanistische visie van waaruit we werken. We creëren een veilige plek voor mensen en behandelen hen als personen en niet als een probleem. Onze ziens- en werkwijze is niet-pathologiserend. Onze wetenschappelijke en theoretische basis is gebaseerd op universele emoties en hechting met respect voor individuele verschillen.