Jeroen Heijne biedt opvoedhulp in Aalsmeer. Het opvoeden van kinderen is een taak die al vrij snel na de geboorte begint. De meeste ouders hebben hier geen opleiding voor gehad en dat hoeft ook helemaal niet. Met een gezonde dosis geduld en wat steun van familie lukt het meestal wel. De meeste kinderen groeien gelukkig op tot evenwichtige volwassenen. Desondanks zijn er ook situaties dat het allemaal niet zo vanzelf gaat en dat ouders veel vragen hebben. Dat ze twijfelen of ze het wel goed doen. En dat het lijkt alsof niets meer werkt. Dan kan het goed zijn om een orthopedagoog in te schakelen. Een orthopedagoog is een universitair opgeleide specialist op het gebied van opvoedingsondersteuning. Een orthopedagoog kan ondersteuning bieden bij het opgroeien en opvoeden van kinderen en jeugdigen. Omdat opvoeden erg leuk is maar niet altijd makkelijk of ‘vanzelf’ gaat.

Wat is opvoedhulp?
Opvoedhulp wordt ook wel opvoedingsondersteuning of opvoedingshulp genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is dit professionele hulp bij het opvoeden van kinderen en jeugdigen. Hulp bij de opvoeding kan nodig zijn als de het opvoeden erg zwaar of ingewikkeld is geworden. Opvoedhulp kan bestaan uit voorlichting of uitleg over het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. En omdat gedrag nooit op zichzelf staat en er altijd een relatie is met de omgeving, kijken we hier ook naar. We proberen op zoek te gaan naar de oorzaak en de oorsprong van gedrag en vast te stellen wat het opvoeden zo lastig maakt. Je zou kunnen zeggen dat er een relatie is tussen (probleem-) gedrag, het ontstaan en de oorsprong van het gedrag en de persoonskenmerken van zowel de ouders als het kind. De opvoedhulp kan ook bestaan uit het maken en bespreken van videobeelden, uitproberen van nieuwe ‘opvoedingstechnieken’ of huiswerkopdrachten.
Voor wie is opvoedhulp in Aalsmeer bedoeld?
Opvoedhulp in Aalsmeer is er in eerste instantie voor ouders en grootouders die hulp bij opvoeding nodig hebben. Anders dan bij gezinstherapie komen de kinderen in principe niet mee naar de gesprekken. Je zou kunnen zeggen dat de kinderen en de opvoeding het ‘onderwerp van gesprek’ zijn. Om niet alleen maar óver de kinderen te praten, is het vaak heel fijn om ook mét hen te praten. Kinderen weten immers best dat hun vader en moeder hulp krijgen, ook als je het hen niet verteld hebt. Als kinderen opgroeien in een ‘volledig gezin’ (met vader en moeder), dan is het wenselijk dat beide ouders naar de gesprekken komen. Het is ook mogelijk dat grootouders meedoen aan de opvoedhulp.
Met welke vragen kunnen we terecht?
Opvoedvragen kunnen op de eerste plaats te maken hebben met de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevind. Gezinnen met hele jonge kinderen (baby’s en peuters) hebben uiteraard heel andere vragen dan gezinnen met opgroeiende pubers. Opvoedvragen kunnen daarnaast ook te maken hebben met een (psychisch) probleem van het kind of een van de andere gezinsleden. Hoe moeten we omgaan met de sombere gevoelens van onze dochter? Onze zoon luistert totaal niet meer naar ons. We hebben het idee dat er iets aan de hand is, maar we komen er niet achter. Opvoedvragen kunnen ook te maken hebben met een beperking van het gezin of een van de gezinsleden. Bijvoorbeeld bij Down syndroom, verstandelijke beperking, psychiatrische problemen van een broertje of zusje.
Tenslotte zijn er opvoedvragen die te maken hebben met het opvoeden van kinderen in andere (dan volledige) gezinnen. Zoals eenoudergezinnen, opnieuw samengestelde gezinnen, gezinnen van ouders met verschillende culturele achtergronden, streng religieuze gezinnen of gezinnen waarvan de ouders een homoseksuele relatie hebben (LHBTI gezinnen). Immers, het ‘gewone’ gezin van vader, moeder en twee kinderen is al lang niet meer de standaard. Jeroen Heijne biedt opvoedhulp in Aalsmeer en is geschikt voor alle soorten opvoedvragen in alle denkbaar mogelijke gezinssamenstellingen.
Wat is de beste opvoedingsmethode?
Er zijn talloze opvoedingsstijlen, veel te veel om hier op te noemen. Binnen de pedagogische wetenschappen zijn alle opvoedingsstijlen van de afgelopen 100 (of meer) jaar bestudeerd. Zo is bekend dat (in het Westen) de opvoeding in de afgelopen 50 jaar veranderd is van een autoritaire opvoedingsstijl (“Jij doet wat ik zeg!”) naar een huishouden met veel ‘onderhandelingsruimte’ (“Liefje, wat denk je ervan als…”). Daarnaast zijn er binnen de verschillende culturen ook andere opvoedingsideeën en kunnen verschillende waarden en normen belangrijk zijn. Wij gaan er vanuit dat ‘de beste opvoedstijl’ niet bestaat. Verder maken we gebruik van verschillende opvoedmethodes en kennisachtergronden zoals de methode Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet bij agressief gedrag in het gezin of Opstap(je) een opvoedprogramma voor jonge kinderen van laag opgeleide ouders.
Wat kunnen we verwachten als we opvoedhulp inschakelen?
Als ouders opvoedhulp zoeken, dan hebben ze daar doorgaans een hele goede reden voor. Dan gaat het opvoeden niet meer ‘vanzelf’ en moet er echt iets gebeuren. Een gesprek met een orthopedagoog is dan op zijn plaats om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Soms kan dat met opvoedhulp en soms is het nodig (beter) om gezinstherapie in te zetten. Het komt ook soms voor dat ouders eigenlijk een vraag hebben die gaat over hun relatie en dan is relatietherapie een mogelijkheid. Gedrag van kinderen, de opvoeding van kinderen, het functioneren van het gezin en de relatie tussen ouders hebben veel met elkaar te maken. Wij zullen altijd naar deze samenhang kijken en de best passende therapie adviseren. We gaan met elkaar aan de slag op een manier die bij jullie past, die goed voelt en vooral… waar jullie mee geholpen zijn.
Jeroen Heijne biedt opvoedhulp in Aalsmeer.
Jeroen Heijne is als Orthopedagoog-Generalist aangesloten bij de NVO (Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen) en bij de SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Als je denkt dat opvoedhulp helpend kan zijn voor jullie situatie, bel dan even voor een afspraak. In het eerste kennismakingsgesprek hebben we het over de vragen en zorgen die jullie hebben. We bespreken dan ook wat ik eventueel voor jullie kan betekenen. Ook staan we stil bij de gewenste vorm van opvoedingsondersteuning. Tijdens het traject kan het soort gesprekken variëren. We bespreken steeds wat het meest passend is bij de specifieke onderwerpen, jullie situatie, wensen en behoeften. Neem voorafgaand aan de afspraak even contact op met de huisarts voor een verwijzing. Als jullie zorgen hebben over de ontwikkeling van de kinderen dan is een verwijzing voor gespecialiseerde jeugdhulp mogelijk. Lees hier meer over de verwijzing en aanmelding.