Jeroen Heijne biedt opvoedhulp in Aalsmeer en omstreken. Het opvoeden van kinderen is leuk en spannend tegelijk. Het gaat bij de meeste ouders ‘redelijk vanzelf’ hoewel… meestal ook niet zonder slag of stoot. Soms kun je als ouder het gevoel hebben dat je helemaal vast loopt. Dan kun je het beste een orthopedagoog inschakelen. Dit is een specialist op het gebied van opvoeding. Opvoedhulp wordt doorgaans ook wel opvoedingshulp of opvoedingsondersteuning genoemd.

Voor wie is opvoedhulp?
Opvoedhulp is voor (groot-) ouders die vragen en/of twijfels hebben over de opvoeding van hun (klein-) kinderen. Sommigen hebben misschien zelfs het idee dat er situaties zijn waarin ze helemaal vastlopen.
Bij welke vragen?
Opvoedingsondersteuning kan worden ingeschakeld wanneer je het als opvoeder(s) zelf ‘even niet meer weet’. Dat kan te maken hebben met specifieke situaties of een bepaalde periode in de ontwikkeling van het kind.
Sinds onze zoon naar de middelbare gaat, zien wij hem afglijden. Hij heeft verkeerde vrienden die alles doen wat God verboden heeft. Laatst kwam hij thuis met ontzettend rode ogen. Hij had ongetwijfeld geblowd, zei ons geen gedag en ging direct naar boven. Wat hij verder op zijn kamer uitspookt? Daar hebben we ook geen idee van.
Als ouders zitten we niet op één lijn. Onze kinderen hebben dat door en weten precies aan wie ze wat moeten vragen om hun zin te krijgen. Ondertussen ruziën we iedere dag. Ik ben bang voor een scheiding als dit zo doorgaat.
Ik maak me zorgen om het smartphonegebruik van onze dochter. Ze doet niets anders dan de hele dag op haar telefoon. Ik weet niet wat zich in die wereld afspeelt. Wat als ze in aanraking komt met verkeerde mensen? Ik wil haar beschermen, maar heb het gevoel dat ik dat niet meer kan.
Misschien herkent u zich in een van de beschreven situaties. Waarschijnlijk heeft u al van alles geprobeerd: negeren, straffen, belonen – maar niets werkt. Het kan erg frustrerend zijn om problemen te ervaren rondom de opvoeding van je kind. Het kan een gevoel van falen of schaamte oproepen. Dat is nergens voor nodig, ieder huisje heeft tenslotte z’n kruisje.
Ik kan helpen met opvoedingsondersteuning, waarbij ik handvatten aanreik die u als ouder nodig heeft om weer grip te krijgen op de situatie. Neem vandaag nog contact op voor het maken van een afspraak.
Hoe werkt opvoedhulp?
Opvoedingsondersteuning kan op veel verschillende manieren. Dit hangt op de eerste plaats af van de vraag en het probleem waar u in de opvoeding tegenaan loopt. Daarnaast is het belangrijk dat we een vorm kiezen waar u zich prettig bij voelt. Als orthopedagoog weet ik hoe kwetsbaar ouders zijn als ze op zoek gaan naar hulp bij de opvoeding. Sommige ouders hebben al uren doorgebracht op het internet, op zoek naar antwoorden. De meeste ouders vinden het heel erg spannend om een professional ‘toe te laten’ in hun gezin. Omdat ze denken dat ze gefaald hebben of bang zijn dat het niet meer goed komt.
In het intakegesprek nemen we daarom ruim de tijd om de problemen, de vragen, de twijfels en de verwachtingen te bespreken. We zullen het ook hebben over de manier waarop ik u het beste kan helpen. Dat kan zijn in de vorm van gesprekken of uitleg over gedrag. Maar ook bijvoorbeeld werken met videomateriaal, samen kijken naar (nieuwe) opvoedingsvaardigheden en/of huiswerkopdrachten. Niets moet, alles kan. Als het maar goed u past, zodat u weer op eigen kracht verder kunt.
Meer informatie?
Ik ben geregistreerd als Orthopedagoog-Generalist bij de NVO (Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen). Daarnaast ben ik geregistreerd als Systeemtherapeut bij de NVRG (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapeuten). Ik ben als Post-Master Gedragswetenschapper geregistreerd bij de SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Ik heb contracten afgesloten voor gespecialiseerde jeugdhulp met 14 gemeenten in regio Amsterdam-Amstelland en ben dus ook te vinden op ikzoekjeugdhulp.nl.
Als u meer wilt weten over jeugdhulp in Aalsmeer, lees dan het artikel “Jeugdhulp in Aalsmeer voor kinderen en jeugdigen tot 18 jaar“.
Aanmelden voor opvoedhulp?
Als u eraan denkt om opvoedhulp in te schakelen, kunt u het beste even bellen voor een afspraak. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek staan we stil bij de vragen en zorgen die u heeft. We bespreken wat ik eventueel voor u kan kan betekenen en wat uw verwachtingen zijn. Ook zullen we het dan hebben over de manier waarop de ondersteuning geboden zal worden. We bespreken steeds wat het meest passend is bij het specifieke probleem, bij uw situatie, wensen en behoeften.