Gezinstherapie is, net als relatietherapie, een vorm van systeemtherapie. Bij deze therapie gaat het vooral om wat er zich tussen de gezinsleden afspeelt. Het komt vaak voor dat gezinsleden niet meer goed met elkaar kunnen praten of elkaar niet (meer) begrijpen. Een gezin maakt door de jaren heen verschillende fases door, waarbij ouders en kinderen opnieuw op elkaar moeten afstemmen. Dat kan voor de nodige strijd en stress zorgen in huis. Zelfs zo erg dat het gezin er niet op eigen kracht uitkomt en op zoek gaat naar hulp. Jeroen Heijne biedt gezinstherapie in Aalsmeer en kan de helpende hand bieden.

Voor wie is gezinstherapie?
Gezinstherapie is bedoeld voor het hele gezin. Bijvoorbeeld als een van de gezinsleden psychische problemen heeft. Dit kan van grote invloed zijn op het functioneren van het gezin. Een psychisch probleem heb je immers niet alleen. Daarnaast kan gezinstherapie helpen als het gezin te maken heeft (gehad) met een ingrijpende gebeurtenis. Of als er in de familie problemen zijn die, soms al jarenlang, voortslepen.
Bij welke klachten?
Gezinstherapie helpt bij verschillende problemen die zich kunnen voordoen binnen het gezin. Bijvoorbeeld als er veel ruzie in huis is, je het gevoel hebt dat het gezin langs elkaar heen leeft, als je de grip verliest of zelfs het gevoel hebt elkaar kwijt te raken.
‘We zijn net ouders geworden van ons eerste kind en daardoor hebben slapeloze nachten. We hebben amper nog tijd voor elkaar. Ik merk dat we als geliefden uit elkaar groeien en als ouders niet dichter bij elkaar komen.’
‘Mijn partner is vreemdgegaan. Ik wil scheiden, maar dat gaat niet van harte. Hoe leg ik dat onze kinderen uit? Ze zijn nog jong en ik weet niet of ze er iets van begrijpen. Maar áls ze er iets van begrijpen, heeft dat vast negatieve gevolgen voor de toekomst.’
‘We hebben kortgeleden te horen gekregen dat onze zoon kanker heeft. Het is ongeneeslijk, ondraaglijk. Wij willen er als ouders voor hem zijn, maar zijn zelf intens verdrietig en hebben ook nog twee andere kinderen op te voeden.’
Dit zijn slechts voorbeelden van gedachten en situaties die zich kunnen voordoen. Herken je je in een van deze problemen, of speelt er iets anders binnen jullie gezin waar jullie op eigen kracht niet uit komen? Neem dan vandaag nog even contact op voor het maken van een afspraak.
Hoe werkt gezinstherapie?
Wat er tussen gezinsleden afspeelt, hoe hun onderlinge relatie is, hoe jullie met elkaar omgaan. Dat is waar gezinstherapie om gaat. Hoe gezinnen tot stand komen is in de loop der jaren enorm veranderd. In de kern gata het erom hoe de gezinsleden er voor elkaar zijn, bij elkaar terecht kunnen als het er écht om gaat. Binnen de hechtingsgerichte gezinstherapie kijken we daarom niet alleen naar communicatie en gedrag, maar vooral naar gevoel en emoties. Gezinstherapie is maatwerk, voor iedere situatie anders.
In de gezinstherapie kijk ik onder andere naar hoe jullie als gezinsleden met elkaar omgaan. Wat jullie van elkaar verwachten en welke gevoelens jullie bij elkaar oproepen. We diepen de problemen uit en zoeken naar manieren om met die problemen en die zorgen om te gaan.
Het doel is om problemen hanteerbaar te maken en de relaties binnen het hele gezin te verbeteren. Hoe de gezinsleden met elkaar omgaan speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar een passende oplossing voor de problemen. Iedereen speelt een rol, ook degene ‘met wie niets aan de hand is’.
Meer informatie?
Jeroen Heijne heeft een een kleinschalige praktijk in Aalsmeer en biedt, onder andere, gezinstherapie. Jeroen Heijne is als systeemtherapeut aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. Als je meer wilt weten over gezinstherapie in Aalsmeer, lees dan het artikel “Gezinstherapie in Aalsmeer biedt uitkomst bij problemen in gezin“. Als je meer wilt weten over systeemgericht werken en systeemtherapie, lees dan de folder “Systemisch kijken, werken en (be)handelen” van de NVRG. Wil je meer weten over hechtingsgerichte (gezins-) therapie, kijk dan ook even op de website van EFT Nederland.
Ben je toch op zoek naar iets anders? Dan is het goed om te weten dat ik ook gespecialiseerde jeugdhulp, opvoedhulp en relatietherapie biedt.
Aanmelden voor gezinstherapie bij een gezin met kinderen tot 18 jaar?
Aanmelden voor gezinstherapie aan een gezin met één (of meer) kind(eren) tot 18 jaar kan met een verwijzing van de huisarts voor gespecialiseerde jeugdzorg. De verwijzing moet dan wel op naam van het kind staan. Lees bij praktijkinformatie meer over de verwijzing en aanmelding voor gezinstherapie.
Aanmelden voor gezinstherapie bij gezin met kinderen vanaf 18 jaar?
Aanmelden voor gezinstherapie aan een gezin met één (of meer) kind(eren) vanaf 18 jaar kan zonder verwijzing van de huisarts. Relatietherapie, gezinstherapie of familietherapie aan volwassenen wordt doorgaans niet vergoed door uw ziektekostenverzekering. De vraag of de systeemtherapie wél of niet vergoed wordt, is niet met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden. Dit hangt af van meerdere factoren, dus het is altijd belangrijk om van tevoren even contact op- te nemen met de ziektekostenverzekering. Lees op deze pagina van de website van de NVRG meer over de kosten en vergoeding voor systeemtherapie. Lees bij praktijkinformatie meer over de verwijzing en aanmelding voor gezinstherapie.